Gastronomia

Plats Típic

Restaurants

Sabies Que...

Art de menjar bé, amb satisfacció, tant referit a combinacions individuals com al conjunt de tot un menjar (amb inclusió de vins).

Com a art estructural començà a la primeria del s XIX, en els ambients intel·lectuals francesos, bàsicament per les accions d’A.Brillat-Savarin i M.A.Carême. Ha implicat el redescobriment de la cuina popular i la recerca sistemàtica de noves combinacions. Com que és un art basat en impressions, habituds dietètiques i condicionaments psicològics i culturals, presenta evolucions en el decurs del temps. Així, de bon començament tenien una importància primordial els plats d’elaboració complexa. No fou fins a una segona etapa (probablement per l’entrada de la cuina industrial) que la cuina popular fou admesa com a objecte de la gastronomia

Plats Típics

Col.laboradors

Anguila del Delta de l'Ebre

L’anguila del Delta de l'Ebre és una anguila que habita a les aigües del delta de l’Ebre i que ja des de l'edat mitjana s'ha capturat per a consum humà i la comercialització. És present en moltes receptes de la cuina de la zona. També era típic conservar-la tot assecant-la, s'anomenava xapadillos. Tècnica que també s'utilitzava per al congre i el verat.

L'anguila presenta un sabor intens i una carn consistent. Les receptes més habituals són l'anguila amb suc o bé amb pèsols. Els xapadillos són anguiles obertes, assecades al sol i condimentades amb sal i pebre, aquesta tècnica que també s'utilitzava per al congre i el verat. Un cop assecades es solen rostir per a l'aperitiu o bé ingredient d'un segon plat amb allioli, samfaina o tomàquet rostit.
Col.laboradors

Calçotada

La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. A Valls, la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l'any 1982 la calçotada popular de més renom. Les calçotades se solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d'abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava.
Col.laboradors

Fideuada

La fideuada (col·loquialment al País Valencià, fideuà) és un plat típic de la cuina de la Safor, originari de la ciutat de Gandia A hores d'ara és habitual a La Safor i La Marina Alta, tot i que també se'n pot trobar a gran part de la costa valenciana, la costa catalana meridional, i fins i tot a les Terres de l'Ebre. La fideuada està feta a base de suc de peix complementada amb marisc al gust del consumidor i uns fideus específics més grossos que els normals, corbats i amb un forat al mig que s'anomenen fideus perla.És un plat únic i no admet variants amb pollastre, verdures, carn, etcètera.
Una història de La Safor conta que uns pescadors del Grau de Gandia que eren en alta mar pescant van decidir fer una paella per dinar. La sorpresa va ser que se'ls va oblidar l'arròs a terra i el van substituir per fideus, d'ací el naixement de la fideuada A la Ciutat de Gandia, bressol de la fideuada, es celebra un concurs internacional del seu plat típic des de 1972.
Col.laboradors

Menjar blanc

El menjablanc o menjar blanc és una crema d'ametlles que normalment es menja per a postres. Típic del Baix Camp (Camp de Tarragona), de les Terres de l'Ebre i de l'Alguer. S'elabora principalment amb ametlla, sucre, midó de blat de moro o d'arròs, (al Tarragonès acostuma a usar-se habitualment el midó d'arròs, mentre que a les balears sol ser midó), pell de llimona i canyella. Per a en Josep Lladonosa i Giró es tracta de "un exemple de supervivència i adaptació de la cuina antiga als nous gustos".
Al menjar blanc de Reus cal triturar ametlles amb aigua, deixar-ho reposar i colar el líquid obtingut, una llet d'ametlles que serà la que s'aromatitzi amb canyella i pell de llimona, s'ensucri i s'espessi amb midó d'arròs. Un aromatitzant tradicional per a aquestes postres a Reus és l'aigua de roses o aigua-ros amb canyella. A l'àrea de Tarragona, les Terres de L'Ebre i fins a Lleida, es pot trobar a les botigues un preparat natural en pols per a fer aquestes postres a casa (vegeu Menjablanc de Reus), semblants a les existents per a fer flams o crema catalana.
 • project 1

  Anguila del Delta

 • project 1

  Calçotada

 • project 1

  Fideuada

 • project 1

  Menjar blanc

Restaurants

Per Comarca

 • Alt Camp
 • Baix Camp
 • Baix Ebre
 • Baix Penedès
 • Conca de Barberà
 • Montsià
 • Priorat
 • Ribera d'Ebre
 • Tarragonès
 • Terra Alta

Destacats

Col.laboradors

Joieria Santa Gemma

Joieria

Casa fundada l'any 1957. Ubicada al cor del Casc Antic de Tarragona. Dedicada a la venda de Joieria, Rellotgeria i Article de Regal. Disposem de taller de joieria i de rellotgeria altament qualificats, realitzem dissenys propis i personalitzats.

Col.laboradors

English Tarragona

Escola Idiomes

“Nos especializamos en clases de grupos pequeños para crear un curso que se adapte a sus necesidades personales. Esto asegura que se sentirá cómodo y a gusto durante la clase, para hacer un buen progreso en el dominio del Inglés.”

team 1

Celler Hidalgo Albert

DO Priorat

“Celler Hidalgo Albert” és un projecte que neix l’any 2003 amb l’objectiu de produir uns vins ecològics d’alta qualitat amb mètodes de treball tradicional. L’indret escollit: Poboleda. Situada al nord del Priorat històric ens ofereix les condicions i particularitats perfectes

El teu nom
Fica una adreça vàlida.
Comentari.
Comarques

Comarques

poblacio

Població

Allotjament

Allotjament

Cellers

Cellers